sweetness-Cukorbetegeknek

A D-vitamin csökkentheti a vércukorszintet és a túlsúlyt

vitamind

A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag. Ez a hormonszerű előanyag vagy napsugárzás hatására alakul ki a bőrben vagy a táplálékkal jut be a szervezetünkbe. D2 vitamin (ergokalciferol), D3 vitamin (kolekalciferol), aktív D-vitamin (kalcitriol) Két formája ismert.

A D-vitamin védi a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ennél fogva fokozza az inzulinérzékenységet, azaz elősegíti, hogy a sejtek inzulin hatására könnyebben vegyék fel a cukrokat. A D-vitamin tehát „megkönnyíti az inzulin dolgát”. D-vitamin hatására a vércukor értékek rendeződnek, és csökken a vérben a gyulladásos folyamtokkal összefüggésbe hozható anyagok koncentrációja, amelyek olyan érbetegségek megnövekedett kockázatára utalnak, mint amilyen például a szívinfarktus vagy a stroke.

       Elhízottság

Az elhízott egyéneknél, cukorbetegeknél, alacsonyabb a D-vitamin szint, valószínűleg azért, mert csökkentett a biológiai hozzáférhetőség . Ezek esetében, hogy a vér kalcium-szintje normál értékek között maradjon, a terápiás D-vitamin adag akár 100.000 IU vagy 2,5 mg napi adag lenne.

A betegeknél, akiknél a mellékpajzsmirigy eltávolítása indokolt volt (leggyakrabban a művesés  betegek, akiknél felsőfokú túlműködés végett távolították el), továbbá primer hyperparathyreosis  vagy hypoparathyreosis  végett, krónikus májbetegségben vagy bélrendszeri felszívódási zavar miatt, szükséges a nagyobb adag D-vitamin, akár 40.000 IU vagy 1 mg (1000 mikrogramm) naponta.

Ha a D-vitamin értékek 25OHD <10 ng / ml vagy 25 nmol / L, alá esnek, hiányról beszélünk és indokolt a beavatkozás. A napozás hiánya és a mozgásszegény élet fokozott veszélynek teszi ki szervezetünket és D-vitamin hiányhoz vezet, tovább növelve az elhízást, és a megnövekedett zsírtömeg csak tovább súlyosbítja a D-vitamin hiányunkat, 25OHD szint alá.

Ez az „ördögi kör” alkotja meg a feltételeket a cukorbetegséghez, ischaemiás szívbetegséghez, magas vérnyomáshoz, a rák, kialakulásához. Egyes szakemberek továbbra is azzal érvelnek, hogy az elhízott és ülő emberek élete magas kockázati tényezők a számos betegségek kialakulásában, kifejezetten azért, mert alacsony a D-vitamin szintjük.

     Napozzunk minél többet

Már a 8-as fényvédő,  napvédő faktor (SPF) használata elméletileg gátolja – több mint 95%-át – a D-vitamin termelését a bőrön.  A másik kockázati tényező a D-vitamin elégtelenséghez, a túlöltözöttség. Minél kisebb felületet érint a napsugárzás, annál kevesebb D-vitamin termelődhet.

Ma már bizonyított, hogy azok az emberek, akiknek átlagosan 28,7 nmol/liter a vérének D-vitamin szintje, 52%-al nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, mint azok, akiknek átlagosan 57,7 nmol/liter az értéke. Érdekes módon az összefüggés csak a túlsúlyos emberek esetén ennyire szembetűnő. Az egészséges súlyúaknál nem.

Napjainkban, javasolt legalább az őszi-téli hónapokban mindenkinek (kisdedkortól egészen az aggastyánokig) naponta mesterséges D-vitamint fogyasztani. Hogy ennek mennyi az optimális dózisa, az természetesen több tényező (életkor, egészségi állapot, terhesség-szoptatás) függvénye, erről érdemes a szedést megelőzően kezelőorvosunkkal egyeztetni.

(Forrás: DiabetesNews.com )  MRI 2010

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!