Ízisz szent növénye, a hagyma
Az 5000 éves múlttal rendelkező hajma, zsidószalonna, mózespecsenye a gyógynövények között, igen előkelő helyen áll.
Már rég rájöttünk arra is, hogy a hagyma illó vegyi anyagjai a levegőn keresztül is hatnak, így tulajdonképpen a légkör gyógyító vitaminjainak is nevezhetjük őket.
Továbbá a hagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a szívműködést, tágítják az ereket, csökkentik a magas vérnyomást. Rendszeres fogyasztása nyomán csökken a vér koleszterin-szintje.
A hagyma fogyasztása különösen fontos a cukorbetegek részére, mivel csökkenti a vércukorszintet (főleg a lila hagyma), méregteleníti a szervezetet, regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit. Vitaminjai, ásványai (C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink) és kéntartalma segítenek a szabad gyökökkel szemben, erősítik az immunrendszert. A hagyma gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.
A téli hónapokban, mikor szervezetünknek nagyobb szüksége lenne az étkezés alatti megemelt vitamin és ásványi anyagok bevitelére, erre a célra a hagyma talán a legmegfelelőbb.
A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében.
A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin – kvercetin – hatékonyan gátolja az allergiaszerű reakciókat. (Ha nem pucolod meg a hagymát, mielőtt beletennéd a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából.)
Jó tudni:
– A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! ( Sose tegyük félre a nyers hagyma maradékot, DOBJUK KI!),
– Hogy miért könnyezünk a hagymától?(A reszelés alkalmával megsértjük a hagyma sejtjeit, amelyek az allinases elnevezésű enzimeket és szulfidokat tartalmaznak. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át és gáz formájában a szembe kerül, ahol az ott lévő nedvekkel reakcióba lép és a kénsav vizes oldataként irritálja a könnymirigyeket. A szem bepirosodik és könnyezni kezd.),
– Lázas betegnek sose adjunk nagyobb mennyiségű hagymás ételt! ( Fokozza azt.),
– A túlzott napi fogyasztása növeli a belek gáztermelését- puffaszt!
– Terhesség és szoptatás idején kerüljük a fogyasztását!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: