Az 5000 éves múlttal rendelkező hajma, zsidószalonna, mózespecsenye a gyógynövények között, igen előkelő helyen áll.
Már rég rájöttünk arra is, hogy a hagyma illó vegyi anyagjai a levegőn keresztül is hatnak, így tulajdonképpen a légkör gyógyító vitaminjainak is nevezhetjük őket.
Továbbá a hagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a szívműködést, tágítják az ereket, csökkentik a magas vérnyomást. Rendszeres fogyasztása nyomán csökken a vér koleszterin-szintje.
– A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! ( Sose tegyük félre a nyers hagyma maradékot, DOBJUK KI!),
– Hogy miért könnyezünk a hagymától?(A reszelés alkalmával megsértjük a hagyma sejtjeit, amelyek az allinases elnevezésű enzimeket és szulfidokat tartalmaznak. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át és gáz formájában a szembe kerül, ahol az ott lévő nedvekkel reakcióba lép és a kénsav vizes oldataként irritálja a könnymirigyeket. A szem bepirosodik és könnyezni kezd.),
– Lázas betegnek sose adjunk nagyobb mennyiségű hagymás ételt! ( Fokozza azt.),
– A túlzott napi fogyasztása növeli a belek gáztermelését- puffaszt!
– Terhesség és szoptatás idején kerüljük a fogyasztását!