A banán valóban kitűnő káliumforrás, ezen kívül jó hatással van az emésztőrendszerre is. Gondoskodik a rendszeres székletürítésről, és védi a beleket a fekélyektől és a maró savaktól.
Miért terjesztik akkor egyesek, hogy a sok banán fogyasztása káros az egészségre?
A rémhírterjesztők szerint azért, mert a sok banántól káliummérgezést lehet kapni.
A hiperkalémia (túl magas káliumszint) olyan betegségektől alakulhat ki, mint a vesebetegségek vagy veseelégtelenség, az Addison-kór, az alkoholizmus, a droghasználat, az alacsony vörösvérsejtszám (súlyos égési vagy más sérülés miatt), 1-es típusú diabétesz, illetve nagyon ritkán a káliumpótlók túlzott használata.
A túl magas káliumszint szívproblémákat okozhat.
De vajon valóban található-e annyi kálium a banánban, amennyi életveszélyes túladagolást okozhat?
Egyetlen banán 422 milligramm káliumot tartalmaz. Az Amerikai Táplálkozástani Intézet által ajánlott napi káliumbevitel felnőtteknek nagyjából 4700 milligramm.
Ennek alapján egy felnőtt naponta 11 banánt fogyaszthat (más káliumforrásokat figyelmen kívül hagyva) minden különösebb probléma nélkül.
A kálium (K) az úgynevezett makró elemek közé tartozik, amelyekből több száz milligrammos vagy grammos mennyiségekre van szüksége naponta a szervezetnek. Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. A kálium alapvető szerepet játszik a sejtek megfelelő működésének biztosításában.
A kálium a sejtek belsejében halmozódik fel, csupán 2%-a található meg a sejten kívüli terekben. Szintjét a szervezet összehangolt működése szabályozza, elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai vannak rá hatással. A felesleg a szervezetből a vizelettel és a széklettel távozik.
(Forrás: origo.hu)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: